PROPOLIS

ŻYWE KULTURY BAKTERII

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus naturalnie występuje w wielu produktach żywnościowych (mleko i jego przetwory, mięso, zboża), a także w przewodzie pokarmowym i jamie ustnej ludzi i zwierząt oraz w końcowej części dróg rodnych. L. acidophilus, tak jak większość bakterii z rodzaju Lactobacillus, posiada zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Jest bakterią probiotyczną i wywiera korzystny wpływ na organizm ludzki.

Badania sugerują, że niektóre szczepy L. acidophilus mogą pomóc w kontrolowaniu zakażeń jelitowych (a więc zmniejszeniu zagrożenia wystąpienia biegunki) oraz poprawie trawienia produktów mlecznych przez rozkład cukru mlecznego (laktozy). Mogą one także wytwarzać substancje hamujące rozwój niektórych typów nowotworów, stymulować odpowiedź immunologiczną przeciwko niepożądanym mikroorganizmom jelitowym, łącznie z wirusami, a także mogą pomóc w kontroli poziomu cholesterolu w surowicy.

Pełnią wiele pożytecznych funkcji, m. in. hamują i zapobiegają mnożeniu i kolonizacji organizmów chorobotwórczych. L.acidophilus produkują naturalne antybiotyki, takie jak lactocidinę, acidophilinę, tym samym zwiększając wytrzymałość i odporność. L. acidophilus znany jest także z aktywności przeciwbakteryjnej przeciwko gronkowcowi złocistemu, salmonelli, E.coli i Candida albicans.

Antybiotyki zażywane doustnie niszczą tę bakterię, dlatego też zalecane jest podczas kuracji antybiotykowej zażywanie leków osłonowych.

 

Zapisz się do newslettera i otrzymuj na bieżąco wszystkie informacje o naszych produktach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingów (Ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r)·
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowych/marketingowych drogą elektroniczną (Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r.)