PROPOLIS

ŻYWE KULTURY BAKTERII

Lactobacillus casei

Lactobacillus casei to bakteria probiotyczna, która była wykorzystywana od wieków w tradycyjnym przetwórstwie mleka w Azji. Jest to bardzo płodny i silny mikroorganizm, o wysokiej odporności na enzymy trawienne. L. casei występuje w mleku, dojrzewających serach, kulturach piekarniczych zawierających mleko oraz w kiszonej kapuście. Znaleziono ją także w przewodzie pokarmowym człowieka. Obecnie jest dodawana do wielu produktów żywnościowych celem poprawy ich jakości.

L. casei jest zwykle gatunkiem dominującym wśród innych bakterii fermentacji mlekowej. Jest to także główny gatunek odpowiadający za proces naturalnej fermentacji zielonych oliwek na Sycylii. Niektóre szczepy uznawane są za probiotyki które przyspieszają wyzdrowienie w infekcyjnych chorobach jelit, zwłaszcza u dzieci.

L. casei, poprzez produkcję bakteriocyn, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych w jelicie cienkim. Bakteria znalazła szereg zastosowań. Głównie wykorzystuje się ją w przemyśle mleczarskim. Zespół naukowców z Simón Bolívar University w Wenezueli udowodnił, że L. casei wspomaga procesy trawienia. Pozytywny efekt zdrowotny wiąże się z koniecznością częstego spożywania tych mikroorganizmów.

 

Zapisz się do newslettera i otrzymuj na bieżąco wszystkie informacje o naszych produktach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingów (Ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r)·
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowych/marketingowych drogą elektroniczną (Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r.)