PROPOLIS

ŻYWE KULTURY BAKTERII

Probiotyki

Probiotyki to według definicji FAO/WHO "żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus)

Dobroczynny wpływ bakterii fermentujących mleko na zdrowie człowieka znany był już w starożytności. W 1877 r. Pasteur i Jaubert opisali występowanie antagonizmu między wybranymi szczepami bakteryjnymi. W 1907 r. Ilja Miecznikow, rosyjski mikrobiolog, laureat nagrody Nobla wskazał, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej oraz, że wysoka koncentracja Lactobacillus sp. w jelicie ma istotny wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka.

 

Zapisz się do newslettera i otrzymuj na bieżąco wszystkie informacje o naszych produktach.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych do celów marketingów (Ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r)·
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowych/marketingowych drogą elektroniczną (Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r.)